• Idėjų kambarys
  • 2023-04-19
  • 471 peržiūros

Veidrodis – namų stiliaus ir charakterio atspindys: kaip įprastas jo funkcijas keičia estetika?

Veidrodžiai namuose atlieka daugybę funkcijų. Jie naudojami norit apsirengti, susitvarkyti makiažą, išsivalyti dantis ar tvarkingai bei lygiai nusiskusti. Tačiau veidrodžių paskirtis – ne tik buitinė: ši interjero detalė vizualiai didina erdvę, atspindi šviesą ir taip namams suteikia daugiau gyvybės. Visgi šiandien interjeruose ryškėja ir nauja tendencija. Veidrodžiai dabar tampa meno kūriniais, kurie ir puošia asmeninę erdvę, ir atspindi jos šeimininkų charakterį, skonį bei stiliaus pojūtį.

Įkvepia gamtos netobulumas

Stebint pasaulines interjero mados tendencijas, kurios jau pasiekia ir Lietuvą, ryškėja didėjantis išskirtinių formų veidrodžių populiarumas. Vis dažniau ir drąsiau žmonės asmenines erdves nori puošti unikaliomis detalėmis, dar labiau pabrėžiančiomis ir atskleidžiančiomis istoriją, kurią pasakoja namai.

Apie tai kalba įmonės „Estheticut“, Lietuvoje gaminančios rankų darbo veidrodžius, bendrasavininkas Darius Gedvila. Jis siūlo drąsiai rinktis netobulus, nestandartinius sprendimus, mat pastarieji ir suteikia namams unikalumo bei originalumo.

Estheticut1.jpg

„Būtent to su žmona ir ieškojome prieš pradėdami savo verslą. Savo namuose standartinį stačiakampio formos veidrodį norėjome pakeisti į kažką išskirtinio. Tačiau Lietuvos rinka nieko panašaus pasiūlyti negalėjo. Todėl užsibrėžėme tikslą tokį veidrodį pabandyti pasigaminti patys. Juk ir namai, kuriuos puošia savo rankomis dažytos sienos, sukalti baldai ar pasigamintos interjero detalės, turi kitokią – autentišką, unikalią istoriją pasakojančią aurą“, – sako D. Gedvila.

Jam antrinanti „Estheticut“ bendrasavininkė Alvita Gedvilienė savo šeimyninę kūrybos komandą vadina kūrėjais ir menininkais, puoselėjančiais idėją, jog veidrodžiai yra ne tik įprasta interjero detalė. Anot pašnekovės, tai – kiekvienų namų sudedamoji, tačiau lietuvių rankomis pastaroji tampa moderniu meno kūriniu.

„Net mūsų veidrodžių pavadinimai yra susiję su tuo, kas supa kasdien – gamta. „Pine“ (liet. „pušis“), „Grand dune“ (liet. „didžioji kopa“), „Wave“ (liet. „banga“), „Full moon“ (liet. „pilnatis“) ir kiti. Manome, kad veidrodis taip pat yra neatsiejamas nuo mūsų kasdienybės. Savo akimis į jį žvelgiame kasdien. Todėl ir idėjų bei įkvėpimo semiamės būtent gamtoje, kelionėse. Besižavėdami netobulomis, greitai kintančiomis formomis, kurios kartu su žmogumi sukuria darną“, – pasakoja A. Gedvilienė.

Estheticut3.jpg

Žmonės vis drąsesni

Paklaustas, kaip vyksta veidrodžių gamybos procesas, D. Gedvila dalinasi kūrybinių dirbtuvių kasdienybe. Pasak jo, pirmiausia gimsta idėja, tada pieštuku ši vizija nugula ant kieto paviršiaus ir sukuriamas eskizas.

Tuomet vyksta veidrodžio pjovimas ir apdirbimas. Tai, D. Gedvilos teigimu, yra techniškiausia ir atsakingiausia darbo dalis, be kurios visas baigtinis proceso išpildymas būtų neįmanomas.

Estheticut2.jpg

„Baigus gamybą, turime išskirtinį veidrodį, kuris vis dažniau atranda kelią į lietuvių namus. O žmonės – labai individualūs. Vieni yra intravertai, kiti – ekstravertai. Dalis mėgsta ryškumą ir išraiškingumą, o kitiems patinka subtilumas, tolygios formos. Todėl dažnai namų interjere galime įžvelgti ir žmogaus charakterį, ir požiūrį į estetiką. Banguotas, ekspresyvias bei didesnes veidrodžių formas dažniausiai renkasi tie, kurių erdvėje yra daugiau spalvų, įdomių architektūrinių sprendimų. Tuo metu lygesnius, mažiau linkių turinčius ir mažesnius veidrodžius perka mylintys minimalizmą. Tačiau žmonės tampa vis drąsesni ir neretai ieško kuo nestandartiškesnių interjero akcentų“, – pažymi D. Gedvilienė.  

Pasižvalgyti po lietuvių kuriamus veidrodžius ir jų įsigyti galima „Instagram“, paieškoje suvedus @estheticut.