• Idėjų kambarys
  • 2024-03-20
  • 310 peržiūros

Daržininkystė namuose: 5 pagrindiniai žingsniai

Prasidėjus kalendoriniam pavasariui, norisi mėgautis šviežiomis daržovėmis, kvepiančiomis prieskoninėmis žolelėmis ir džiaugtis ryškiomis spalvomis bei vitaminais lėkštėje. Tačiau viso to nebūtina ieškoti parduotuvėje, turguje ar užsiauginti užmiesčio sodyboje. Šviežių daržovių ir prieskoninių žolelių darželį galima įsirengti tiesiog namuose, todėl dalinamės patarimais, kaip tai padaryti.

Svarbiausia – saulė

Saulės šviesa yra pagrindinis augalų gyvybės, augimo ir nokimo šaltinis. Gaudami pakankamai energijos, savo lapais ir brandinamais vaisiais augalai paverčia maistingomis medžiagomis. Natūrali šviesa augalams – gyvybiškai svarbi, todėl turime pasirūpinti, kad namų darželis neskendėtų tamsoje.

Jei saulės šviesos pakanka virtuvėje – puiku. Stebėkite, kiek jos čia patenka nuo saulėtekio iki saulėlydžio, kuri vieta būna apšviečiama labiausiai. Ten ir sodinkite norimus augalus. O jei saulės daugiau kitose namų vietose, perkelkite darželį į balkoną, svetainę ar ant miegamojo palangės. Augančios daržovės ir prieskoninės žolelės puikiai papuoš interjerą, be to, brandinami vaisiai bei aromatai sukurs nuostabią jaukumo atmosferą.

Išsirinkite vazonus

Daržovių ir prieskoninių žolelių auginimas namuose turi daug privalumų. Ši veikla teikia ir terapiją, ir tampa hobiu, ir leidžia pusryčius ar vakarinę pagardinti ką tik nusiskintomis gėrybėmis. Tačiau be viso to namų daržininkystė gali tapti ir labai estetišku interjero akcentu.

Jį sukurs vazonai, kuriuose augs ir vešės naminis darželis. Pastarąjį puoselėti galima kone bet kokiuose induose, tačiau būkite kūrybiški. Išsirinkite vazonus, derančius prie interjero kolorito. Tvirtinkite juos prie sienų, statykite ant palangių ar įsirenkite vertikalų namų darželį – pasitelkite visą savo vaizduotę.

Pradėkite nuo didžiausių favoritų

Rinkdamiesi, kokius augalus auginti, vėlgi vadovaukitės saulės šviesa. Svarbu prisiminti, kad žolelėms reikia tik 2–4 valandų tiesioginių saulės spindulių, o daržovėms – bent 4–6 valandų. O visa kita priklauso nuo poreikių.

Norite mėgautis šviežiu nealkoholiniu Mochito ar gardžiais itališkais makaronais su naminiu pesto padažu? Auginkite mėtas ir baziliką. O gal mėgstate pasigaminti ispaniškąjį gaspačą? Tuomet pomidorai bus tikrais namų darželio karaliais. Salotos, špinatai, pupelės, alavijas, citrinžolė, čiobreliai, rozmarinas, melisa. Namų darželyje užaugti gali kone viskas.

Išsirinkite savo favoritus, tačiau geriausia pradėti nuo kelių. Jei namų daržininkystė – nauja veikla, pabandykite pradžioje paauginti porą augalų. Taip bus lengviau nuspręsti, ar šis užsiėmimas iš tikrųjų prie širdies.

Pasiruoškite dirvožemį

Kai jau išsiaiškinsite, kuriose namų vietose saulės daugiausia, išsirinksite vazonus ir augalus, pasiruoškite tinkamą dirvožemį. Daugelis sodininkystės prekybininkų parduoda jau paruoštus mišinius. Juos sudaro dirvožemis, organinės trąšos – kompostas ir kokosų lukštai. Todėl galvos sukti nereikės. Nusipirkite šiuos paruoštukus ir pradėkite auginti.

Dar geriau, jei pažįstate kitą daržininkystės entuziastą. Jis tikrai turės natūralios žemės, kuri bus pati tinkamiausia namų darželiui. Tačiau prisiminkite – dirvožemis turi gerai praleisti vandenį, o ne jį sulaikyti. Mat per didelis vandens kiekis gali supūdyti šaknis. Todėl visada turėkite pakuotę organinių trąšų, kurias kas mėnesį ar kelis galite supilti į vazoną ir taip sukurti geresnes augimo sąlygas, bei neperlaistykite augalų. Vanduo juos pražudo dažniau nei bet kuri kita priežastis.

Mėgaukitės

Visi paruošiamieji darbai atlikti – galite pradėti auginti. O tam prireiks sėklų ir sodinukų. Geriausias jų šaltinis – vėlgi pažįstami daržininkystės entuziastai. Jei tokių neturite, prisijunkite prie sodininkų grupių socialiniame tinkle „Facebook“. Šios bendruomenės mėgsta keistis ne tik patarimais, bet ir sėklomis, kurių kokybė bus garantuota, nes jau patikrinta laiko.

Svarbu tik prisiminti, kad į vieną vazonėlį nepasėtumėte per daug sėklų. Pradėkite tik nuo kelių. Nustebsite, kokia didele gali tapti mažytė sėkla, kai ji pradės augti.

Štai ir viskas. Pradėję auginti suprasite, kokį gamtos stebuklą galite sukurti savo namuose. Taip pat nustebsite, kiek dar mažai žinome apie mūsų kasdienį maistą. Galbūt kasdien susidursite su naujais iššūkiais, bet kai namuose auginamas pomidoras pradės žydėti ir duoti vaisių, pažadame, pajusite didžiulį džiaugsmą.