• Idėjų kambarys
  • 2024-01-19
  • 650 peržiūros

Svajonių spinta: 5 praktiški patarimai, kaip ją susiplanuoti namuose

Kalėdoms gavote kalną dovanų ar pastebėjote, kad namuose nebetelpa visi daiktai? Norisi viską tvarkingai susidėti ir susitalpinti? Sausis tam – palankus metas, nes šaltais žiemos vakarais, dažniausiai, turime daugiau laisvo laiko. Išnaudokite jį produktyviai, grąžinkite į namus tvarką ir susiplanuokite patogią, funkcionalią bei estetišką spintą. Dalinamės 5 patarimais, kaip tai padaryti.   

Spintos svarbai namuose Tomas Zaveckas, baldų gamybos, dizaino ir konsultacijų studijos „TOGA Design“ vadovas, skiria trečiąją vietą. Anot jo, pirmose pozicijoje rikiuojasi virtuvė bei vonia, kadangi maistas ir švaros procedūros yra bene svarbiausi daugelio poreikiai.

Kai namuose įsivyrauja netvarka ir daiktai neberanda savo vietos, spintą galima pavadinti pačiu svarbiausiu baldu. T. Zaveckas dalinasi penkiais praktiškais patarimais, kaip jį paversti patogiu ir funkcionaliu baldu.

1. Išsirinkite tipą

Spintos, pasak T. Zavecko, būna dvejopos – pagamintos pagal specialų užsakymą ir gamyklinės. Pasirinkimą, jo teigimu, dažniausiai lemia finansinės galimybės. Jei norisi investuoti mažiau, verta rinktis gamykloje pagamintą, serijinį modelį.

„Tačiau tuomet teks prisitaikyti prie jau suplanuoto spintos išdėstymo. Baldas nebus pritaikytas individualiems poreikiams, jo išmatavimai bus standartiniai, iki galo neišpildantys turimos erdvės. Savo ruožtu individualiai pagaminta spinta, nors ir brangesnė, yra kitokia. Ji leidžia užpildyti kiekvieną laisvą namų centimetrą, rinktis norimą medžiagiškumą, daiktus susidėti maksimaliai tvarkingai. Taigi pagrindinis skirtumas – finansinis“, – sako jis.

2. Išnaudokite kiekvieną centimetrą

Kitas spintos planavimo žingsnis – matmenų pasirinkimas. O svarbiausias šio baldo išmatavimas, anot T. Zavecko, yra gylis. Dažniausiai jis siekia 60 cm ir tokį standartą turi dauguma gamyklinių spintų.

„Renkantis plotį ir aukštį, verta išnaudoti visą turimą kambario erdvę. Vietos spintoje per daug nebus – joje visada atsiras, ką padėti. Todėl siūlyčiau nepalikti nefunkcionalių tarpų šonuose, užpildyti vietą tarp baldo viršaus ir lubų. Verčiau turimą erdvę skirti daiktams, nei palikti ją kauptis dulkėms. Jei spintą gaminatės individualiai ir turite daugiau vietos namuose, pagalvokite ir apie didesnį jos gylį. Taip pat patarčiau rinktis veidrodines duris. Jos atliks net keletą funkcijų – atspindės šviesą, leis patogiau apsirengti ir padidins turimą erdvę“, – pastebi T. Zaveckas.

3. Atsižvelkite į poreikius

Spintos vidaus planavimas, pašnekovo teigimu, yra labai svarbus etapas. Tai daryti jis pataria gerai išstudijavus asmeninius poreikius. Atsižvelgti T. Zaveckas siūlo į savo ūgį, kuris lemia, ar bus patogu ir lengva pasiekti spintos viršutinę dalį. Taip pat jis rekomenduoja apgalvoti, kokie rūbai, jei jiems baldas yra skirtas, dominuoja – pakabinami ar sulankstomi.

„Tai lemia lentynų ir drabužių kabyklų išdėstymą. Kita svarbi spintos sudedamoji – stalčiai. Jei juose laikysite įvarius aksesuarus ir smulkmenas, rinkitės uždarus. Taip daiktai nedulkės ir bus patogiai sudėti. O jei čia laikysite batus, rinkitės tinklinius stalčius. Tuomet avalynė galės lengviau kvėpuoti. Spinta taip pat gali būti labai funkcionaliai suplanuota. Tam praverčia kabyklos – vienos yra ištraukiamos, skirtos kelnėms, kitos – nuleidžiamos“, – pasakoja jis.

4. Apgalvokite durų funkcionalumą

Užsiminęs apie spintos durų pasirinkimą, T. Zaveckas tęsia – jas galima montuoti skirtingų tipų. Anot pašnekovo, praktiškos yra ne tik jau minėtos veidrodinės, bet ir stumdomos.

„Jos praverčia tuomet, kai kambaryje vietos nėra daug. Stumdomos durys atidaromos į šoną. Taigi jų nereikia plačiai atverti – tai labai praktiška. Panašios yra ir sulankstomos, kurios taip pat naudingos neturint daug vietos. O spintos varstomomis durimis yra vienas seniausių ir tradiciškiausių pasirinkimų. Jos pritvirtinamos vyriais, gali būti atidaromos stačiu kampu. Taip labai patogu pamatyti visą spintos turinį ir greičiau surasti tinkamą drabužių derinį“, – teigia pašnekovas.   

5. Įvertinkite medžiagų privalumus

Paklaustas, kaip išsirinkti tinkamą spintos spalvą ir medžiagiškumą, T. Zaveckas pažymi – viskas priklauso nuo norimo rezultato. Jo teigimu, šio baldo korpusą sudaro dvi dalys – fasadai ir karkasas.

Karkasą galima rinktis tiek labai paprastą, pagamintą iš laminuotos medžio drožlių plokštės (LMDP), tiek sudėtingesnį bei brangesnį – su įmontuotu apšvietimu, individualizuota vidine komplektacija, stalčiais, išklijuotais eko oda.

„Kalbat apie fasadus, pasirinkimas dar didesnis. Norint, kad spinta nebūtų tik namų akcentu, juos galima dažyti sienų spalva, minimaliai frezuoti duris. Taip nereikės montuoti išorinių rankenėlių, spinta bus atsidaroma nuo paspaudimo. Fasadai gali būti ir įvairesni, pagaminti iš LMDP, beicuotos ąžuolo faneruotės, taip pat duryse panaudojus rataną, tinkuotą struktūrinį tinką“, – sako „TOGA Design“ vadovas.